Suhoća vagine | Premium Pharma

Zašto nastaje suhoća vagine i kako je sprečiti?

Šta predstavlja suhoća vagine?

Žlijezde vaginalne sluznice i vrat maternice izlučuju sekret koja vlaži unutrašnji dio (rodnica) i vanjski dio (stidnica) intimnog područja. Smanjenje sekrecije izaziva suhoću vagine koja je jako neugodna i utječe na svakodnevne aktivnosti i na kvalitetu života žene. Ova neugodnost se najčešće javlja kod žena u menopauzi ali se može javiti i kod žena u reproduktivnoj dobi. 

Kako prepoznati suhoću vagine?

Smanjena sekrecija i osjećaj suhoće su simptomi koji se lako uočavaju. Javlja se osjećaj nelagode koji se pogoršava tijekom spolnog odnosa ili bavljenja uobičajenim tjelesnim aktivnostima. Ponekad su bol i peckanje prilikom mokrenja jedini simptomi ovog stanja. Uz navedeno još se javljaju svrbež, iritacija i nejasna nelagoda vaginalnog područja.

Suhoća vagine je problem koji se javlja ne samo tijekom perioda menopauze

U periodu menopauze kod žena dolazi do pada estrogena koji je zadužen za aktivnost vaginalnih i cervikalnih žlijezda pa samim time i za vlaženje vaginalne sluznice, održavanje pH vrijednosti i elastičnosti vaginalnog zida. Kada se razina ovog spolnog hormona u tijelu smanji, dolazi do smanjene sekrecije što uzrokuje suhoću vaginalne sluznice koja postaje osjetljivija i ranjivija. Iako je ovaj problem često zastupljen u menopauzi, sa njim se susreću i mlađe žene nakon kirurških zahvata, tijekom dojenja ili nakon stresnih situacija. Pored neugodnog simptoma koji utječe na zadovoljstvo i na funkcionalnost žena, suhoća vagine može da izazove pojavu urinarnih i vaginalnih infekcija. Ovakvi uvjeti pogoduju rastu i razmnožavanju patogenih mikroorganizama i kao posljedica javljaju se infekcije. Žene u menopauzi su posebno sklone ponavljajućim infekcijama mokraćnog sustava.

Uzroci suhoće vagine

Suhoća vagine može da bude izazvana psihološkim i fiziološkim čimbenicima koji će biti opisani u nastavku teksta.

Psihološki čimbenici

Suhoća vagine često nastaje zbog stresa. Ukoliko žena doživi neku stresnu situaciju suhoća vagine može da se javi iznenada, a kronična nervoza i psihomotorni nemir mogu i postepeno da dovedu do smanjenja vaginalne vlažnosti. Ako žena prilikom seksualnih aktivnosti osjeća sram, krivnju, nesigurnost ili ako postoje napetost između partnera, to može dovesti do suhoće vagine i otežane penetracije. Anksioznost i depresija su dva dodatna čimbenika koji mogu dovesti do pojave ovog neugodnog simptoma.

Fiziološki čimbenici

Estrogen je ženski spolni hormon kojeg luče jajnici i on je odgovoran za razvoj ženskih spolnih obilježja. Pored navedenog, on je odgovoran i za vlaženje vaginalne sluznice, održavanje pH vrijednosti i elastičnosti vaginalnog zida. On je jako bitan faktor u trudnoći i tokom menstruacije. Vrijednosti estrogena se smanjuju kada žene uđu u menopauzu, a taj pad estrogena izaziva suhoću vagine koja predstavlja nelagodnost za žene.

Menopauza nije jedini razlog za pad estrogena. Postoje i drugi faktori koji utječu na njegovo opadanje.

To su:

 • porođaj,
 • uklanjanje jajnika,
 • dojenje,
 • kemoterapija,
 • radioterapija,
 • cigarete,
 • poremećaj imuniteta,
 • upotreba lijekova koji dovode do pada estrogena (lijekovi za liječenje karcinoma, astme i kontracepcijske pilule),
 • pretjerano ispiranje vagine.

Bolesti kao što su dijabetes, endometrioza, multipla skleroza i visok krvni tlak mogu također biti uzročnici vaginalne suhoće.

Simptomi vaginalne suhoće

Suha vaginalna sluznica ima i neke prateće simptome što nelagodu čini još većom.

 • Vaginalna bol – može se javiti sa i bez seksualnog odnosa
 • Svrbež
 • Peckanje – ovaj simptom nastaje zbog manjka elastičnosti vaginalnog zida
 • Iritacija – intimno područje postaje jako osjetljivo kada je suho te dolazi do iritacije
 • Smanjen libido – zbog neugodnosti koje žene osjećaju tijekom seksualnih odnosa često gube želju za istim
 • Postizanje seksualnog vrhunca je jako teško
 • Sukrvica – pojava točkastog krvarenja iako žena nije u menstrualnom ciklusu. Ovo krvarenje javlja se zbog iritirane vaginalne stijenke.
 • Pojava urinarnih i vaginalnih infekcija – suhoća vagine narušava mikrobiotu što dovodi do pojave infekcija. Žene kod kojih se pojave urinarne infekcije, a bore se sa suhoćom imaju problema sa pečenjem tokom mokrenja.
 • Bol i nelagoda tijekom obavljanja tjelesne aktivnosti.
 • Otežano korištenje tampona tijekom menstruacije – ukoliko je vlažnost vagine oslabljena umetanje tampona može biti problematično.

Kako dijagnosticiramo pojam suhoća vagine?

Iako suhoća vagine često ne dovodi do teže bolesti, ovo stanje je jako neugodno i značajno utječe na kvalitetu života žene i na njenu dnevnu učinkovitost. Ukoliko suhoća vagine stvara nelagodu nekoliko dana i pojavi se sukrvica tijekom spolnog odnosa od velike je važnosti posjetiti liječnika. Za ovaj problem bitan je multidisciplinarni pristup obzirom da to nije čisti ginekološki problem. Bitan je pregled ginekologa, urologa i psihijatra.

Nakon što ginekolog učini ginekološki pregled te ukoliko je pH vrijednost vagine veća od 4,5, a infekcija nije prisutna, može se zaključiti da se radi o urogenitalnoj atrofiji. Pored navedenog vagina izgleda blijedo, suho i suženo bez nabora koji su normalno prisutni te se može javiti i točkasto krvarenje osobito nakon odnosa. Ukoliko postoje udruženi urološki problemi, potrebno je uključiti urologa. S obzirom da uzrok vaginalne suhoće može biti i psihološke prirode, pacijentici se može preporučiti i psihoterapija.

Što se može uraditi kako bismo ublažili simptome vaginalne suhoće?

Kada se pojavi ovaj neugodni simptom najbolje je posjetiti liječnik koji će učiniti pregled i pronaći najučinkovitiju metodu izlječenja. Pored toga postoje svakodnevne higijenske i životne navike koje mogu spriječiti pojavu ovog simptoma ili doprinijeti liječenju ukoliko suhoća već postoji. Stvoriti opuštenu atmosferu i posvetiti se predigri kako bi došlo do prirodnog vlaženja vagine je jedan od oblika prevencije.

Kako se liječi suhoća vagine?

Postoje 3 načina liječenja i smanjivanja simptoma: lokalna terapija, sistemska terapija i laserski tretman. Jako je bitno potražiti liječničku pomoć jer ukoliko se suhoća ne tretira može dovesti do pojave ranica ili ozljede vaginalnog tkiva.

Lokalna terapija

Korištenje lubrikanta prije i tijekom spolnog odnosa – na ovaj način žena može imati ugodnije iskustvo i izbjeći ozljede i iritaciju koji nastaju kada vagina nije dovoljno ovlažena. Bitno je obratiti pažnju da korišteni preparati budu na bazi vode i da ne sadrže parfeme i umjetne boje što bi moglo dodatno iritirati intimno područje koje je jako osjetljivo.

Lokalni estrogenski preparati – tablete, kreme, ulošci, vaginalni prsten su uključeni u lokalnu terapiju i mogu smanjiti suhoću vagine ali samo tijekom uporabe. Nakon što se lokalna terapija prestane koristiti gube se i njihovi dobri učinci.

Sistemska terapija

Kada dođe do pada estrogena u menopauzi dolazi i do pada koncentracije dobrih bakterija -laktobacila koje su zadužene za proizvodnju mliječne kiseline i održavanje idealne pH vrijednosti vagine. Narušavanje vaginalne mikrobiote može dovesti do pojave urinarnih i vaginalnih infekcija. Upotreba oralnih probiotika koji u svom sastavu imaju laktobacile može zaštititi vaginalnu i crijevnu sluznicu žena koje su u menopauzi. Ginekolog prema indikaciji može ordinirati i sistemsku hormonsku nadomjesnu terapiju. Pacijentice koje koriste ovaj oblik liječenja moraju biti redovito kontrolirane od strane ginekologa.

Laserski tretman

Modernizacija tehnologije uvela je inovativnu i neinvazivnu lasersku metodu koja dovodi do povećanja cirkulacije krvi u tkivu, podmlađuje stanica, potiče sintezu kolagena i dovodi do učvršćivanja vaginalnog zida. Ova metoda potpomaže kod čestog mokrenja, svrbeži, iritacije, vaginalne suhoće te poboljšava kvalitetu spolnog života i doprinosi estetici. Kod većine su dovoljna 3 tretmana kako bi se postigli željeni rezultati.

Kako spriječiti suhoću vagine?

Kako starimo ulazak u menopauzu je neizostavan ali postoje određene navike koje mogu ublažiti simptome i olakšati ženama prolazak kroz ovo razdoblje života. Mlađim ženama ove navike svakako mogu pomoći u sprječavanju nastanka simptoma.

Unošenje dovoljne količine tečnosti

Bitna je navika kako bi se sve stanice dovoljno hidrirale, a time i stanice vagine.

Korištenje sapuna sa odgovarajućom pH vrijednošću ili pranje samo mlakom vodom

Agresivni sapuni koji se koriste za pranje intimne regije mogu narušiti pH vrijednost vagine i na taj način pogoršati simptome vaginalne suhoće.

Posvetiti pažnju predigri

Duža predigra dovodi do obilnijeg vlaženja vaginalne sluznice.

Odgovarajući donji veš

Nošenje pamučnog veša koji dopušta koži da diše i smanjuje znojenje

Korištenje oralnih probiotika

Oralni probiotici bogati laktobacilima održavaju zdravlje vaginalne mikrobiote sprječavajući pojavu urinarnih i vaginalnih infekcija.