Zašto nastaje bol u vagini? | Premium Pharma

Šta uzrokuje i kako se liječi bol u vagini?

Šta uzrokuje bol u vagini?

Bol u vagini kod žena je jako česta pojava a može da se javi u obliku probadanja, sijevanja ili peckanja. Bol u vagini može da se javlja povremeno a može da bude i konstantan. S obzirom da je intimno područje jako osjetljiva regija, bilo koja vrsta boli nije ugodna i može da izazove znatnu nelagodu i da utječe na kvalitet života. Jako je bitno da se bol u vagini prijavi doktoru odmah na početku kako bi se situacija sanirala na vrijeme.

Zašto vas vagina boli?

Postoje brojni razlozi zbog kojih se mogu javiti bolovi u intimnom području. Neki od razloga su sljedeći:

Suhoća vagine

Kada dođe do pada koncentracije ženskog hormona estrogena koji je inače zadužen za ovlaživanje vagine, dolazi do suhoće koja izaziva neugodnu bol. Do pada estrogena dolazi u toku perimenopauze i menopauze, zbog kontracepcijskih pilula i zbog dojenja.

Perimenopauza je period 10 do 15 godina prije menopauze i već u ovom periodu dolazi do postepenog pada estrogena. Ženama u periodu perimenopauze i menopauze preporučuje se dodatno uzimanje estrogena kako bi izbjegle neželjene efekte koje donosi vaginalna suhoća. Ukoliko je vagina suha tokom seksualnih aktivnosti može doći do oštećenja unutar vagine ili na vaginalnom otvoru što uzrokuje neugodnu bol i nakon odnosa. Pored ovih uzročnika, suhoća može biti posljedica korištenja alergijskih lijekova jer antihistaminici su zaduženi za isušivanje sluznice.

Gljivične infekcije

Ova vrsta infekcija javlja se zbog povećanog razmnožavanja gljivica u vagini. Najčešći simptomi su svrbež i peckanje a može se javiti i jaka bol. Gljivične infekcije ne pogađaju samo unutrašnji dio vagine već i vanjski tako da mogu izazvati nelagodu i iritaciju na oba dijela.

Seksualno prenosive bolesti

Neke od seksualnih bolesti su gonoreja, herpes i klamidija, i svaka od ovih bolesti uzrokuju bol u i na vagini. Najizraženija bol je kod herpesa jer dolazi do oštećenja živaca zahvaćenog područja.

Endometrioza

Ova bolest se javlja kada tkivo koje inače oblaže maternicu, počne da se javlja i na drugim mjestima kao što su jajnici, jajovodi, debelo i tanko crijevo, mokraćni mjehur, rektum, a jako rijetko na plućima. Endometrij je osjetljiv na spolne hormone koji dovode do zadebljanja endometrija i ljuštenja koje se manifestuje u obliku menstruacije. Kod žena sa endometriozom dolazi do ljuštenja tkiva na svim mjestima na kojima se tkivo nalazi, tako da žena krvari iz više mjesta. Zadebljanje tkiva i nakupljanje krvi izaziva iritaciju na organima gdje se ovo tkivo nalazi, tako da dolazi do grčeva i bolova.

Miomi maternice

Benigni rast maternice do kojeg najčešće dolazi nakon trudnoće, i kod žena u starosnoj skupini između 30 i 40 godina. Neki od simptoma uključuju bolne menstruacije sa jakim i dugotrajnim krvarenjem, često i otežano mokrenje, bol u zdjelici, leđima ili nogama i probleme sa probavom. Bolovi zbog mioma mogu da se jave i tokom seksualnih snošaja.

Vulvodinija

Hronična bol koja se javlja oko vulve (vaginalnog otvora). Bol se najčešće javlja u obliku jakog pečenja a intenzitet i trajanje su individualni i mogu da se razlikuju od žene do žene. Bol može da bude konstantna a može da se javlja povremeno. Bol se najčešće javlja tokom seksualnih odnosa, umetanja tampona i vožnje biciklom. U nekim slučajevima, vulvodinija traje mjesecima a u nekim slučajevima može da traje i godinama.

Gljivične i bakterijske infekcije često predhode pojavi vulvodinije. Dijagnoza je jako jednostavna i vrši se pomoću pamučnog štapića kojeg doktor utisne na nekoliko mjesta na vagini. Ovaj proces je obično bezbolan kod zdravih žena ali ukoliko se pojavi bol tokom procesa znači da žena ima vulvodiniju.

Liječenje se svodi na smanjenje simptoma i jedan od načina liječenja jeste fizikalna terapija za mišiće koji se nalaze na dnu zdjelice. Što se tiče lijekova, mogu se uključiti lokalni anestetici, antipileptici i antihistaminici ukoliko se pojavi i svrab. Svi lijekovi i tretmani liječenja se uključuju po doktorovoj preporuci.

Zašto vas boli vagina? | Biota intima

Upalni procesi genitalije

U zavisnosti od uzročnika upale intimnog područja, infekcije mogu da se podijele na:

  • bakterijske vaginoze
  • gljivične infekcije
  • trihomonijaze

Različiti unutrašnji i vanjski faktori mogu da dovedu do disbalansa u vaginalnoj mikrobioti što može izazvati upalne procese. Disbalans nastaje kada koncentracija patogenih mikroorganizama nadvlada koncentraciju dobrih bakterija- laktobacila, čime se slabi prirodni odbrambeni mehanizam. Bakterijske upale nastaju prevelikim razmnožavanjem patogenih bakterija u vaginalnoj mikrobioti. Gljivične infekcije se javljaju zbog namnožavanja patogenih gljivica a trihomonijaze su uzrokovane sa protoozom Trichomonas vaginalis koja se prenosi seksualnim putem.

Upalni procesi genitalije | Premium Pharma

Simptomi vaginalne boli

Simptomi mogu da se razlikuju od slučaja do slučaja ali najčešće uključuju peckanje, probadanje, iritaciju, bol tokom seksualnog odnosa i bol prilikom umetanja tampona. Bolovi mogu da budu jačeg i slabijeg intenziteta. Pored toga, mogu da se javljaju povremeno a mogu i da budu konstantni. Simptomi koji mogu da se udruženo jave sa bolovima u vagini su crvenilo, svrab i otečenost u intimnoj regiji. U svakom slučaju, ukoliko se pojavi bol u vaginalnom području najbolje je posjetiti doktora što prije kako bi se ustanovilo odakle bol dolazi i kako se situacija ne bi razvila u nešto komplikovanije.

Simptomi vaginalne boli | Biota intima

Priroda vaginalne boli tokom seksa

Seksualni odnosi su sastavni dio života i spadaju u jednu od bioloških potreba. Ova vrsta aktivnosti je uglavnom ugodna ali postoje slučajevi kada se javljaju neugodni i bolni seksualni odnosi kod žena. Seksualni čin povećava povezanost između partnera,a čin kod kojeg se javlja bol i nelagoda povećava frustraciju i može dovesti do problema u emotivnoj vezi.

Vrsta boli koja se javlja tokom seksualnih aktivnosti se naziva dispareunija i može se pojaviti u vulvi, u unutrašnjosti vagine i oko vaginalnog otvora. Bol može biti jačeg ili blažeg intenziteta i može da se javi kod žena u bilo kojoj starosnoj skupini. Postoji mnogo uzročnika koji dovode do nelagode tokom seksualnih aktivnosti a uzročnici se dijele na tjelesne i psihičke. Prvenstveno je potrebno ustanoviti da li postoji neki tjelesni uzročnik pa tek onda psihički.

Tjelesni uzročnici

Tjelesni uzročnici su sljedeći:

Premalo predigre

Ženama je generalno teže da se uzbude od muškaraca i potrebna je duža predigra kako bi se žena uzbudila. Ako se taj proces preskoči, protok krvi ka genitalijama je sporiji i vagina se dovoljno ne navlaži što otežava penetraciju.

Manjak lubrikacije (vlaženja) vagine

U normalnim okolnostima tokom seksualnog uzbuđenja vagina postaje vlažna tako da penetracija postaje lakša i ugodnija. Ukoliko se vagina dovoljno ne navlaži dolazi do trenja tokom penetracije što izaziva bol i oštećenje sluznice. U ovom slučaju bol može da bude osjetna i nakon seksualne aktivnosti.

Suhoću vagine može da izazove pad estrogena do čega dolazi tokom menopauze, poslje poroda i kada se koriste kontracepcijske pilule. Do suhoće vagine dolazi i zbog manjka uzbuđenja ili zbog nekih drugih psihičkih stanja kao što su anksioznost ili depresija.

Proporcija partnerovog spolovila

U rijetkim slučajevima bol se javlja jer je penis izuzetno velik a žena je jako uska. U ovakvim situacijama lubrikant ili promjena poze mogu da pomognu.

Alergijski vulvovaginitis

Infekcija vulve nastala zbog hemijskih stvari prisutnih u preparatima za higijenu, a jedan od simptoma je bol u vagini.

Vulvodinija

Hronična bol vagine za koju se još ne zna tačan uzrok ali često se javlja nakon gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Vaginiziam

Zatezanje mišića vagine zbog straha od povrede ili zbog neke predhodne traume.

Spolno prenosive bolesti

Bolesti koje se prenose seksualnim putem mogu da se liječe efektivno ali potrebno je da se prepoznaju na vrijeme i da im se odredi prava terapija. Ukoliko se ne liječe na vrijeme mogu da izazovu brojne komplikacije a nerijetko dolazi do pojave boli tokom seksualnih aktivnosti.

Endometrioza

Bolovi izazvani endometriozom su najgori na početku i tokom menstruacije, kao i tokom seksualnih odnosa.

Ciste na jajniku/jajnicima, miomi, tumori

Prisustvo cista, mioma, i bilo koje vrste tumora izaziva jaku bol tokom penetracije.

Povreda vagine ili vulve

Do povreda ovih regija može da dođe tokom poroda, operacije, uklanjanja dlačica na intimnom dijelu ili zračenja. Svi ovi zahvati mogu da dovedu do ozljede u intimnoj regiji što kasnije dovodi do bolnih seksualnih odnosa.

Sindrom iritabilnih crijeva

Ukoliko postoje problemi sa probavom koji uzrokuju zatvor, opstipaciju i grčeve, mogli bi da se jave i bolovi tokom seksualnog čina iz tog razloga.

Bol u vagini tokom seksa | Premium Pharma

Pored navedenih uzročnika, bolni seksualni odnosi mogu da budu izazvani i nekim psihološkim stanjima. Ukoliko žena ima osjećaj stida, krivnje i neugodnosti tokom seksualnog čina, ona ne može dovoljno da se opusti što dovodi do smanjenog libida i otežane penetracije. Također, emotivno stanje između partnera može da bude jedan od čimbenika bolnog seksa. Ukoliko među partnerima postoje tenzije, nedostatak komunikacije, ljutnja ili bilo koja druga vrsta negativne emocije, to može da izazove problem i komplikacije tokom penetracije.

Što se tiče liječenja, potrebno je da se uključe različiti specijalisti kako bi se dobila što bolja terapija. Nakon trudnoće potrebno je da se sačeka oko 6 sedmica prije narednog stupanja u odnos kako bi se izbjegli problemi. Ukoliko je uzrok suhoća vagine, mogu da se koriste lubrikanti topivi u vodi ili doktor može da preporuči terapiju estrogenom ženama u menopauzi. Ukoliko su bolovi uzrokovani bakterijskim i gljivičnim infekcijama, doktori uključuju antimikrobnu terapiju kako bi se infekcija sanirala i simptomi povukli.

Kako se dijagnostikuje bol u vagini?

Ukoliko dođe do pojavljivanja vaginalne boli koja prije nije bila prisutna potrebno je odmah da se posjeti ginekolog. Uzimanjem anamneze od pacijentice, vaginalnim pregledom, ultrazvukom i uzimanjem cervikalnih briseva ginekolog može da ustanovi iz kojeg razloga se bol javlja i koji je najbolji pristup kako bi se taj problem riješio.

Kako se dijagnostikuje bol u vagini | Biota intima

Bol može da se javi iz mnoštvo razloga i zbog toga je potrebno da se pravovremeno posjeti ginekolog i odredi prava dijagnoza. Ukoliko ne postoji nikakav fizički problem ili ukoliko se bol javlja i nakon rješavanja fizičkog problema, potrebno je da se uključi psihoterapeutska terapija koja uključuje oba partnera. Ukoliko postoje problemi u vezi na emotivnom nivou, rješavanjem tog problema kroz psihoterapiju može da dovede do napretka i u seksualnoj oblasti veze.

Kada je neophodno posjetiti doktora?

Posjeta doktoru se preporučuje odmah nakon pojave boli jer intimna regija je jako osjetljiva i jako je bitno da se bol u vagini tretira i sanira od samog početka.

Poseta doktoru zbog bola u vagini | Biota intima

Biota Intima protiv bola u vagini

Biota Intima je oralni probiotik zadužen za intimno zdravlje žena. Sastoji se od 6 vrsta laktobacila koji su već prirodno prisutni u vaginalnoj i crijevnoj mikrobioti. Jedan od tih laktobacila jeste i L.gasseri koji je posebno efikasan u suzbijanju boli tokom menstruacije, pogotovo kod pacijentica sa endometriozom. Aktivnost NK ćelija kod pacijentica sa endometriozom je smanjena a probiotiski laktobacili pojačavaju funkciju NK ćelija i smanjuju upale.

Također, Biota Intima sadrži druge laktobacile koji imaju antibakterijska i antigljivična svojstva. Ukoliko dođe do bakterijske ili gljivične infekcije i doktor preporuči antimikrobnu terapiju, Biota je obavezna dopuna kako bi se vaginalna mikrobiota kolonizovala dobrim laktobacilima. Pored toga,  laktobacili mogu da djeluju na patogene gljivice i bakterije, smanjujući upale koje često dovode do bolova u intimnom području.

Bsc.Chem. Aida Kelic

Biota intima sprečava bol u vagini | Premium Pharma