KAKO SE PRIPREMITI ZA PRVI GINEKOLOŠKI PREGLED

Sama pomisao na odlazak kod ginekologa, mnogim ženama stvara osjećaj stida i nelagode. Vremenom, žene se opuste i shvate to kao i svaki drugi pregled kod doktora, ali šta je sa djevojkama koje prvi put trebaju da posjete ginekologa?

Za zdravlje svake žene od izuzetne je važnosti redovan odlazak kod ginekologa. Ginekološki pregledi su različiti, pa tako zavise od životne dobi žene, odnosno postoje pregledi za djevojke koje još uvijek nisu seksualno aktivne, trudnice, one u reproduktivnoj dobi, te žene u menopauzi.

Najčešće pitanje koje se postavlja jeste, kada je vrijeme da se prvi put posjeti ginekolog? Prvi ginekološki pregled preporučljivo je obaviti još u tinejdžerskim godinama. To ne mora biti pravi ginekološki pregled, nego informativni razgovor sa stručnom osobom uz pomoć kojeg će se steći povjerenje i smanjiti strah od pravog pregleda.

Ukoliko planirate postati ili ste već postale seksualno aktivne, svakako je preporučljivo posjetiti ginekologa prije, ali i nakon prvog seksualnog odnosa.

Važno je napomenuti, ginekološki pregled je upotpunosti bezbolan!

Priprema za ginekološki pregled treba da počne od čišćenja. Prije pregleda svakako intimno područje operite vodom ili blagim sredstvima za pranje. Možete koristiti blage sapune ili gelove poput Biota intima gela koje je idealno sredstvo za održavanje čiste i zdrave intimne regije. Agresivna sredstva mogu uticati na uzimanje briseva i Papa-testa.

Potom, opustite se! Predlažemo svakako da sva pitanja i nedoumice koje imate i želite pitati svog ginekologa, pripremite prije pregleda, jer zbog uzbuđenja ili straha, mnoge žene zaborave pitati upravo ono što ih najviše zanima. Ukoliko ste seksualno aktivne, 24 sata prije pregleda je preporučljivo da nemate seksualne odnose.

Posjeta ginekologu se preporučuje najkasnije do 21. godine života, bez obzira da li je djevojka seksualno aktivna ili ne. Sama ideja za ginekološkim pregledom kod većine mladih djevojaka izaziva strah, nelagodu i nervozu. Ipak, pri odlasku kod odabranog specijaliste kada je u pitanju prvi pregled, najbolje je otići u pratnji neke vaše osobe od povjerenja da li to bila majka, sestra ili najbolja prijateljica; izbor je vaš.

Odlaskom kod ginekologa automatski preventivno djelujete na moguće zdravstvene probleme i smanjujete rizik od raznih oboljenja jer na taj način se može otkriti neki zdravstveni problem na vrijeme, naravno ukoliko ga ima.

Ginekološki pregled je preporučljivo obaviti najmanje jednom godišnje, u cilju prevencije, ali i češće, ukoliko postoji potreba za tim. Ukoliko se pojavi određeni problem poput svrbeža, peckanja, pojačanog iscjetka, bol u donjem dijelu stomaka ili poremećen menstrualni ciklus obavezno posjetite ginekologa.

Neka vam posjeta ginekologu postane rutinska i redovna, jer zdravlje je na prvom mjestu!