Svedoci smo poslednjih godina mnogobrojnih istraživanja koja dokazuju da primena probiotika utiče pozitivno na zdravlje ljudi i pojačava imunitet. Tako da, ukoliko je digestivni sistem zdrav, ceo organizam će biti zdrav. Poboljšanjem crevnog imuniteta podiže se sistemski imunitet, i zbog toga je uloga probiotika veoma važna za jačanje imuniteta, kako lokalnog tako i sistemskog. Balans dobrih bakterija određuje kompletno zdravlje organizma dok disbalans dovodi do pada imuniteta i bolesti. Probiotici aktiviraju mehanizme protiv hronične infekcije i imaju izuzetno snažan uticaj na imuni sistem.

Posebno se ističe uloga probiotika u očuvanju intimnog zdravlja žene, kao i prevenciji karcinoma grlića materice.

Vaginalni probiotici po definiciji SZO su živi mikroorganizmi koji, primenjeni u adekvatnoj količini, imaju povoljne efekte na zdravlje žena i koriste se u cilju sprečavanja nastanka i ponavljanja vaginalnih infekcija.

  1. Da sadrži laktobacile koji su normalno zastupljeni u vaginalnoj flori
  2. Koncentracija laktobacila treba da bude visoka, kako bi efekat bio potpun
  3. Da probiotski sojevi budu dobro ispitani i stabilni

Narušena ravnoteža vaginalne flore, smanjenje koncentracije ,,dobrih bakterija“ i povećanje patogenih mikroorganizama dovodi do pojave vaginalnih infekcija.

Vaginalne infekcije najčešće nastaju usled pada imuniteta zbog stresa, dugotrajne upotrebe antibiotika i antigljivičnih lekova, u trudnoći, menopauzi, zbog bolesti (dijabetes), pre i nakon ginekoloških intervencija, operacija, nakon porođaja, usled primene kontraceptiva. Takođe, nošenje neadekvatnog veša, neredovna higijena, često korišćenje dnevnih uložaka, promena klime, putovanja, odlazak na bazen, ima uticaj na narušavanje ravnoteže vaginalne flore, dovodeći do nastanka vaginalnih infekcija.Vaginalne infekcije su najčešći razlog zbog kojeg žene svih starosnih dobi posećuju lekara. Vaginalne infekcije su najčešće izazvane bakterijama (bakterijska vaginoza) i gljivicama, kada govorimo o gljivičnim infekcijama ili kandidijazi.

Važno je lečiti vaginalne infekcije, a od izuzetnog značaja je prevenirati njihov nastanak. Potpuna terapija vaginalnih infekcija uključuje obaveznu upotrebu vaginalnih probiotika, a prevencija nastanka istih se vrši upotrebom FemmaBiotic-a.

Od vaginalnih infekcija najčešće je prisutna bakterijska vaginoza, koju izazivaju bakterije, zatim gljivična infekcija – kandidijaza. Prisutna je i parazitarna infekcija trihomonasom, seksualno prenosive bolesti (gonoreja, hlamidija, sifilis), virusne infekcije (HPV, infekcije herpes virusom). Bakterijske infekcije su prisutne kod 50% žena, a gljivične kod 40%. Većina žena bar jednom u životu ima vaginalnu infekciju, a kod čak 50% njih dolazi do pojave ponovnih i čestih infekcija, što predstavlja problem mnogim ženama.

Antibiotici i antimikotici se preporučuju u lečenju vaginalnih infekcija. Bitno je da unište patogene mikroorganizme, ali ne utiču na povećanje laktobacila u vagini. Zbog toga nakon izvesnog vremena dolazi do ponovnog javljanja infekcije. Kako bi se sprečio ponovni nastanak infekcije potrebno je da se nadoknade laktobacili uz vaginalni probiotik – FemmaBiotic.

Najčešći simptomi vaginalnih infekcija su: nelagoda i peckanje, zatim svrab, crvenilo i pojava sekreta. Kod nekih pacijentkinja javlja se bolni seksualni odnos kao i bol pri mokrenju.

Bakterijska vaginoza i gljivična infekcija se odlikuju pojačanim sekretom, s tim da je izgled sekreta drugačiji. Kod bakterijske vaginoze sekret je redak, bele ili sivkaste boje, sa specifičnim mirisom na pokvarenu ribu. Prisutni su bol i iritacija, svrab je slabije izražen. Kod bakterijske vaginoze pH se povećava, prelazi iz kiselog u bazan.Gljivičnu infekciju karakteriše pojava gustog, belog sekreta sa ili bez blagog mirisa. Kod kandidijaze prisutan je veoma intenzivan svrab i iritacija, a kod nelečenih pacijentkinja javlja se bol tokom seksualnog odnosa i mokrenja. Koža vulve je izrazito crvena i infekcija se iz vagine širi u vulvalnu regiju.

Kontakt

Premium Pharma - Logo