ŠTA JE TO VAGINALNA FLORA I KAKO BRINUTI O NJOJ?

Gotovo svaka žena u toku svog odrastanja i razvijanja tijela, upoznaje svoj organizam i ponekad se može reći bez obzira na broj godina i dalje svoj organizam ne poznajemo u potpunosti. Jako je bitno „osluškivati“ svoje tijelo i pratiti ono šta mu odgovara a šta ne. Posebno kada je u pitanju intimna regija, u tom području su žene najosjetljivije.

Vaginalna flora predstavlja ženin put zaštite intimnih dijelova od naseljavanja raznih štetnih mikroorganizama. Floru svake žene čini preko 50 vrsta mikroorganizama a u njoj preovladava 10 do 20 tipova laktobacila. A sada, šta su to laktobacili? Vjerujemo da ste čitajući naše blogove do sada naučili ovaj jako bitan pojam za svaku ženu, ali evo ponovit ćemo opet! Laktobacili su vrsta bakterija koje proizvode mliječnu kiselinu te ne dopuštaju štetnim bakterijama i gljivicama da se nastane u intimnoj regiji. Dakle, što je veći broj laktobacila to je vaginalna flora zdravija. 

Žene su često izložene raznim štetnim uticajima kao što su stres, oslabljen imunitet, česta promjena partnera što itekako veliku ulogu ima kada je vaginalna flora u pitanju. Sve navedeno često zna poremetiti vaginalnu floru i dovesti do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Tokom reproduktivne faze svake žene broj laktobacila je najbrojniji u vaginalnoj flori upravo u toj fazi života, dok za vrijeme menopauze dolazi do smanjenja njegovog broja. Osim infekcija postoje i drugi uzroci koji dovode do disbalansa vaginalne flore poput korištenja tampona, upotreba antibiotika, higijenske navike, upotreba oralne kontracepcije i sl.

Probiotik je spas! Probiotici su hranjive komponente koje podržavaju rast laktobacila (dobrih bakterija). Vaginalni probiotici štite vaginalnu sluznicu od kolonizacije patogenim mikroorganizmima!

Upotrebom Biota intima kapsula  obnovit ćete i održati zdravu vaginalnu mikrobiotu. Pored Biota intima kapsula izuzetnu ulogu u održavanju zdrave intimne regije imaju Biota intima gel  i Biota intima krema. 

Brojna istraživanja su pokazala da su upravo probiotici pravo rješenje za uravnoteženje vaginalne flore i da imaju pozitivan učinak na prevenciju i liječenje infekcija. Koristite provjerene i sigurne proizvode, koji su nježni i po svom sastavu će učinkovito riješiti ili preventivno djelovati na problem koje gotovo svaka žena barem jednom ima u svom životu.

Sretna i zadovoljna svaka žena uz Biota intimu!