Svrab vagine | Premium Pharma

Kako nastaje i kako se liječi svrab vagine?

Žene se, u toku životnog vijeka, uglavnom susreću sa sličnim problemima, makar jednom: bakterijska i gljivična vaginoza, bolovi u toku menstruacije, ali i svrab vagine. Iako, većinom, svrab vagine označava bezazleno i izlječivo stanje, ipak se karakteriše snažnim diskomfortom i osjećajem nelagode, a utiče i na psihološki aspekt, jer stvara nervozu i netrpeljivost. Šta je zapravo svrab vagine, kako nastaje, te koji su uzroci, ali i metode liječenja?

Šta je svrab vagine?

Svrbež vagine, popraćen iscjetkom (što nije pravilo) manifestacija su određenog problema u urogenitalnom traktu žene. Nastaje zbog upale rodnice (kolpitis, vaginitis) i vulvovaginits, odnosno upalu vulve. Svrbež je umjeren do jak, vulva zna biti jako iziritirana, otekla, a uzrok se može kriti u različitim stanjima: bakterijskim infekcijama, gljivičnim infekcijama, kao i spolno prenosivim oboljenjima. No, ovo nisu jedini razlozi nastanka vaginalnog svrbeža: tu su i hormonalne promjene, hemijski iritansi, sastav i materijal donjeg rublja i drugi.

Kako nastaje svrab vagine?

Uzročnika za kolpitis i vaginitis zaista ima mnogo. Kao što je prethodno rečeno, uzrok može biti infekcija, kako gljivična, tako i bakterijska, ali uzrok se može kriti i u hemijskim i fizičkim agensima, kao i hormonalnim faktorima. Ukoliko se terapija antibioticima primjenjuje duži period, može doći do disbalansa u vaginalnoj mikrobioti, što dalje može pogodovati stvaranju svraba vagine. Bitno je spomenuti i lošu i neadekvatnu higijenu, loš izbor preparata za intimnu njegu; ali i određena stanja i oboljenja koja indirektno utječu na vaginalnu mikrobiotu (npr. diabetes mellitus). Svrab vagine može nastati i kao odgovor na vulvarnu dermatozu, ali se ista javlja uglavnom kod menopauzalnih žena.

Zašto nastaje svrab vagine?

U vaginalnoj mikrobioti žene preovladavaju Lactobacillus bakterije (najdominantnije su L.crispatus, L.jensenii, L.inners, L.vaginalis, L.rhamnosus i drugi). Ove bakterije su zaslužne za održavanje pH vrijednosti rodnice u rasponu od 3.8-4.2, istovremeno inhibirajući kolonizaciju patogena. Ukoliko u vaginalnoj mikrobioti dođe do disbalansa, smanjuje se broj laktobacila (smatra se da je vaginalna mikrobiota u potpunosti izbalansirana i zdrava ako je otprilike 90% nastanjena laktobacilima). Shodno tome, dolazi i do različitih stanja, tačnije infekcija, koje se manifestuju, između ostalog, i svrabom vagine.

Vaginalna kandidijaza

Kandidijaza se uglavnom odnosi na infekcije gljivicama koje normalno obitavaju u ljudskom tijelu, ali, usljed specifičnih uvjeta, dođe do abnormalne reprodukcije.

Neki od tih razloga znaju biti:

 • predug period antibiotske terapije
 • upotreba gelova i kupki za intimno pranje, a neodgovarajuće su pH vrijednosti
 • menstruacija
 • dijabetes
 • nošenje sintetičkog veša.

Vulva, usljed genitalne kandidijaze, može biti oteknuta, crvena, a sekret gust (sirast), bez specifičnog mirisa. Simptomi, poput svraba, znaju se pogoršati nakon spolnih odnosa ili menstruacije. Ukoliko je narušen balans vaginalne mikrobiote, velike su šanse da će doći do gljivične infekcije, pa je neophodno koristiti vaginalne probiotike, za ponovno postizanje balansa. Kriteriji koji upućuju na gljivičnu infekciju su: pH rodnice <4.5; hife i kvasnice na razmazu. Najčešća gljivica-uzročnik kandidijaze jeste Candida albicans.

Terapijski se za kandidijazu propisuju antimikotici, odnosno Flukonazol oralno, ili lokalno – Nistatin vaginalete, gdje terapija traje šest dana. Klotrimazol se koristi tri dana.

Vaginalna kandidijaza

Bakterijski vaginitis

Što se simptoma tiče, bakterijski vaginitis se očituje specifičnim vaginalnim iscjetkom mirisa ribe. Crvenilo i edem mogu biti prisutni, ali nije pravilo. Iscjedak je vodenast i prelazi u sivkastu ili zelenkastu boju. Potrebno je uraditi ginekološki pregled, ustanoviti pH vrijednost (>4.5), a jasan dokaz bakterijskog vaginitisa su i “clue” ćelije. Često, pacijentice se žale i na osjećaj peckanja, osim svraba, ali i na bol i diskomfort nakon spolnih odnosa.

Bakterijski vaginitis

Uzrok bakterijske vaginoze je svakako disbalans u broju i količini laktobacila, te predominacija anaerobnih patogena.

Bakterijske vaginoze se tretiraju metronidazolom, uglavnom lokalno, mada ne postoji prepreka ni za oralno liječenje.

Nažalost, bakterijska vaginoza uglavnom biva rekurentna, odnosno često se vraća, pa je potrebno koristiti i vaginalni probiotik, po mogućnosti sa što više laktobacila u sastavu, da bi se vaginalna mikrobiota u potpunosti rekolonizovala laktobacilima, što će dalje spriječiti patogene bakterije da se kolonizuju i izazovu infekciju.

Infekcija Trichomonas vaginalis – trihomonijaza

Ova infekcija često prođe asimptomatski, ali ukoliko iskazuje simptome, isti se ogledaju u iscjetku žuto-zelene boje; svrbežom, boli i crvenilom vulve. Nekada se na cerviksu i u rodnici mogu primijetiti tačkaste promjene. Nakon spolnih odnosa, može se javiti krvarenje. Prilikom liječenja trihomonijaze, koristi se metronidazol, ali i vaginalete. Bitno je liječiti i partnera.

Trihomonijaza | Biota intima

Vulvarna dermatoza

Vulvarna dermatoza (Lichen sclerosus) hronična je kožna bolest, a javlja se prije prve menstruacije, ili nakon menopauze. Sklerotične promjene se dalje mijenjaju u erozije, fisure, a male usne se resorbuju. Osim svraba, koji je jako izražen, žene s dijagnozom vulvarne dijagnoze proživljavaju konstantne bolove. Seksualna aktivnost je smanjena ili nikakva.

Liječenje se sprovodi primarno klobezatol-dipropionatom, te se ovom terapijom bolest može kontrolisati.

Odjeća

Odjeća pravljena od  neprozračnih materijala, kao što je teksas, sprječava protok vazduha oko vulve, tako da se vlaga zadržava u rodnici, što može pogodovati rapidnom razvoju gljivica i bakterija. Također, nošenje uskih odjevnih predmeta, sintetičkog donjeg rublja, može uzrokovati iritacije, te rezultirati upalom vulve.

Odjeca izaziva svrab vagine

Pranje

Za održavanje higijene intimne regije, dovoljno je pranje vodom, i to tek do par puta dnevno. Po želji, moguće je upotrebljavati sapune bez dodataka, mirisa, i sa adekvatnom pH vrijednošću, koja neće remetiti pH vrijednost same rodnice. Strogo je zabranjeno koristiti šampone, gelove za tuširanje, sapune, jer sadrže suviše hemijskih sastojaka i iritansa koji mogu negativno utjecati na intimnu regiju. Važno je voditi posebnu brigu o intimnoj regiji tokom menstruacije – intimne uloške potrebno je mijenjati 4-6 sati (blago krvarenje) ili 3-4 sata (jače krvarenje), dok se tampon, u slučaju normalnog krvarenja, mijenja svako 5-6 sati. Bitno je reći i da korištenje dnevnih uložaka nije preporučljivo, s obzirom na to da sadrži plastiku koja ne dopušta cirkulisanje zraka.

Treba izbjegavati i kupke, jer i one mogu dovesti do iritacije genitalnog područja.

Koliko traje svrab vagine?

Period trajanja vaginalnog svraba primarno ovisi o uzroku istog. Svrab vagine može se javiti zbog iritacije, ili zbog infekcije.

Ukoliko se javi zbog infekcije, vaginalne ili bakterijske, uglavnom se povuče već nakon par dana korištenja propisane terapije (antibiotik, antimikotik). Zato je jako važno slijediti upute ljekara, te u potpunosti ispoštovati tok terapije.

Ako je svrab vagine uzrokovan iritansom, odnosno uzročnicima kao što su uska i neprozračna odjeća, neadekvatni gelovi i sredstva za intimnu njegu; potrebno je ukloniti I prestati koristiti sva sredstva koja uzrokuju iritacije. Svrab bi se, uz odgovarajuću higijenu, I sredstva za topikalnu primjenu (kreme koje bi ublažile nastale iritacije), trebao povući jako brzo.

Simptomi vaginalnih infekcija

Svrab vagine je tek jedan od simptoma vaginalnih infekcija, koje je prijeko potrebno liječiti što prije, jer iste mogu uzrokovati brojne komplikacije. Međutim, “dobra strana” simptoma jeste što se, uz odgovarajuću terapiju, infekcija može liječiti – mnogo je veći i ozbiljniji problem ukoliko je infekcija asimptomatska, jer se ista ne može tretirati, a može voditi ka mnogo ozbiljnijim posljedicama (npr.infekcije u trudnoći značajno mogu utjecati na plod).

Vaginalni sekret

Vaginalni sekret je normalna pojava kod svake žene i uobičajeno je bez mirisa i bez specifične boje. No, ukoliko je posrijedi određena infekcija, gljivična ili bakterijska, boja i miris sekreta se mijenjaju. Pa naprimjer, ukoliko je sekret žuto-zelene boje, to može ukazivati na trihomonijazu; ukoliko je sirast, gust, može biti riječ o gljivičnoj infekciji, dok sivkast i vodenast sekret mirisa ribe ukazuje na bakterijsku infekciju.

Vaginalni sekret | Premium Pharma

Vaginalno peckanje

Peckanje se uglavnom veže za svrab i crvenilo. Uzrok peckanju su većinski bakterijske infekcije.

Crvenilo vagine

Crvenilo vagine može ukazivati na iritaciju ili infekciju, a da se primijetiti i bez ginekološkog pregleda. Crvenilo je uglavnom popraćeno bolom, svrabom i oteknućem vulve.

Kako se dijagnostikuje svrab vagine?

Nakon što žena osjeti svrab vagine, popraćen peckanjem, crvenilom i drugim simptomima, neophodno je da se javi svom ginekologu. Ljekar će svakako, nakon općeg ginekološkog pregleda, uraditi sve neophodne pretrage koje će dalje determinisati da li je riječ o bakterijskoj, gljivičnoj infekciji, ali i spolno prenosivim bolestima (zbog čega se uzima bris i potom se uzorak analizira na klamidiju, ureaplazmu, mikoplazmu).

Kako spriječiti da nastane svrab vagine?

 • Nosite pamučni donji veš i izbjegavajte dugotrajno nošenje uske odjeće;
 • Brišite se od naprijed ka nazad, nakon vršenja nužde;
 • Redovni ginekološki pregledi;
 • Koristite probiotike, preventivno, i birajte one sa što bogatijim sastavom;
 • Vodite računa o intimnoj higijeni;
 • Izbjegavajte korištenje dnevnih uložaka;
 • Pažljivo birajte sredstva za intimnu njegu i nipošto ne koristite obične gelove i kupke za tuširanje;
 • Koristite zaštitu prilikom seksualnog odnosa!

Kako ublažiti vaginalni svrab?

Gljivična infekcija se liječi antimikoticima, a bakterijska antibioticima. Uz korištenje antibiotske ili antimikotske terapije, koristite i probiotike, koji će i digestivni trakt i vaginalnu mikrobiotu održavati zdravima;

Izbjegavajte češanje, iako zna biti teško. Probajte sa oblogama, što će makar privremen umiriti iziritirano područje.

Nipošto ne koristite sredstva sa alergenima i hemikalijama, jer će to samo pogoršati svrab i crvenilo.

Možete koristiti kreme protiv vaginalne suhoće, pošto vaginalna suhoća zna biti popratni simptom infekcije, uz svrab, crvenilo i otekline.

Liječenje svraba vagine

Svrab vagine je uzrokovan ili infekcijama, ili iritacijom, stoga se uvijek liječi uzrok. Nakon antibiotske terapije, ako je uzrok neka bakterija, svrab će uglavnom nestati, a isto će se desiti i nakon upotrebe antimikotika, ako je uzrok gljivica (npr.Candida albicans). Ukoliko su neki iritansi uzročnici, potrebno je iste ukloniti, nakon čega bi se svrab trebao spontano povući i nestati.

Kućni lijekovi za vaginalni svrab

Neki od kućnih lijekova za vaginalni svrab, a koji vam mogu poslužiti kao prva pomoć, su sljedeći:

Kupka sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona, sudeći prema studijama, ima antifungalno dejstvo.

Jogurt/probiotik

Laktobacili iz jogurta, odnosno probiotika, održavaju gastrointestinalni trakt, ali I vaginalnu mikrobiotu žena, zdravima i izbalansiranima;

Antifungalna krema

Postoji dosta krema na tržištu za koje nije potreban recept, pa se možete istima poslužiti, dok ne zakažete ginekološki pregled (koji, svakako, nipošto ne treba odlagati).

Svrab vagine, ali i bilo koji drugi simptom koji ukazuje da nešto nije uredu; ne trebate ignorisati. Potrebno je što prije zakazati ginekološki pregled, a potom i u potpunosti ispoštovati terapiju koju preporuči ljekar.

Amela Kereš, BA ing.biohemije i fiziologije