Premium Pharma - Doktor i pacijent

Vaginalne infekcije u trudnoći

Doktore, možete li nam reći šta su vaginalne infekcije?

Vaginalne infekcije su jedan od najčešćih zdravstvenih problema žena u reproduktivnom dobu. Prema podacima Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO), preko 300 miliona žena širom svijeta ima problem sa nekom vaginalnom infekcijom, a očekuje se da će ovaj broj biti u porastu u narednim godinama.

Vaginalne infekcije mogu biti izazvane različitim uzročnicima, a najčešće su to bakterijske i gljivične infekcije.

Zbog čega se javljaju vaginalne infekcije?

U vaginalnom predjelu se nalazi mikrobna zajednica dobrih bakterija koja se naziva mikrobiota. Ranije smo je zvali vaginalna flora. Kada dođe do poremećaja vaginalne mikrobiote, dolazi do razvoja infekcija. Različiti su uzroci vaginalne disbioze, odnosno neravnoteže, a najčešći su: pad imuniteta, emocionalni stres, upotreba nekih lijekova, posebno antibiotika, hormonske promjene, upotreba agresivnih sredstava za pranje intimne regije.

Koji su simptomi vaginalnih infekcija?

Simptomi zavise od uzročnika, ali najčešće su to promjena boje i konzistencije vaginalnog sekreta, crvenilo, bol pri odnosu ili tokom mokrenja, peckanje ili svrab. Interesantno je da se vaginalne infekcije mogu javiti vrlo često asimptomatski. Dat ću Vam samo primjer: žena dođe na redovan godišnji ginekološki pregled, nema nikakvih simptoma, odlično se osjeća. Nakon pregleda, uzimanja brisa i mikrobiološke izolacije uzročnika, pronalazimo mješovito gljivično-bakterijsku infekciju. Ovakve infekcije su posebno opasne, jer žene koje nemaju simptome ne osjećaju potrebu da odu kod ljekara, a za to vrijeme se infekcija razvija i napreduje. Ove asimptomatske, neliječene infekcije su i čest uzrok djelimične ili potpune neprohodnosti jajovoda, što je čest uzrok neplodnosti kod žena.

ass sci.med. dr Dragan Stajić, ginekolog akušer
Da li se vaginalne infekcije javljaju i tokom trudnoće?

Trudnoća je stanje kome se žene raduju, ali koje veoma pogoduje razvoju vaginalnih infekcija. Oko 30-40% trudnica ima neku vaginalnu infekciju tokom trudnoće. Uzrok ovome su prvenstveno imunološke i hormonske promjene, izostanak menstruacije, promjene u vaginalnoj i cervikalnoj sekreciji, visok nivo estrogena, kao i drugačiji sastav vaginalne mikrobiote u periodu trudnoće. Laktobacili su probiotske bakterije koje čine zdravu vaginalnu mikrobiotu i održavaju pH vrijednosti vagine u optimalnom opsegu. Pri promjeni pH i smanjenju kiselosti, stvaraju se uslovi za prekomjerno razmnožavanje patogenih organizama. U trudnoći, ovakvo stanje može lako da pređe u infekciju, koja može da dovede komplikacija u trudnoći.

Stabilnost vaginalnog mikrobioma i prisustvo velikog broja laktobacila kod trudnica je od izuzetne važnosti, kako bi se obezbijedio uredan tok trudnoće i porođaja.

Da li vaginalne infekcije u trudnoći mogu utjecati na bebu?

Mogu. Upravo zbog toga su važne redovne ginekološke kontrole tokom trudnoće. Svaka infekcija u trudnoći se smatra potencijalno opasnom i zahtijeva liječenje. Infekcije koje nastaju u ranoj trudnoći u toku embriogeneze mogu izazvati malformacije ploda, dok infekcije u kasnijoj trudnoći mogu da se manifestuju morfološkim i funkcionalnim promjenama pojedinih organa i organskih sistema. Vaginalne infekcije predstavljaju najveći faktor rizika za razvoj komplikacija u trudnoći, kao što su spontani pobačaji, prijevremeni porođaji i perinatalne infekcije. Prijevremeni porođaj zajedno sa malom tjelesnom težinom na rođenju i smrtnošću novorođenčadi vodeći je problem u akušerstvu.  Približno 40% prijevremenih porođaja uzrokovano je nekom infekcijom.

Zbog svih ovih razloga, sprječavanje nastanka, kao i blagovremeno otkrivanje vaginalnih infekcija u trudnoći od prioritetnog je značaja za zdravlje mame i bebe.

Da li postoji način da se trudnica zaštiti od nastanka vaginalnih infekcija?

Preventivne mjere svakako postoje. Prvenstveno su tu redovni ginekološki pregledi. Zatim, trudnice bi trebalo da se zdravo hrane, ukoliko trudnoća dozvoljava da budu umjereno aktivne, da izbjegavaju stresne situacije i da dovoljno spavaju. Vitamin D poboljšava imunitet, kao i laktoferin. Oba ova imunomodulatora obezbjeđuju snažan imunitet kod trudnica i dovode do zdrave vaginalne mikrobiote. Oralni probiotski preparati koji sadrže laktobacile koji se dominantno nalaze u zdravom vaginalnom mikrobiomu oblažu vaginalni zid, dovode do normalizacije pH vrijednosti vagine i sprječavaju vaginalne infekcije u trudnoći. Biota Intima je jedini imuno-probiotski preparat na našem tržištu koji sadrži sve navedene sastojke, bezbjedan je za korištenje u trudnoći i tokom dojenja i pruža ženama zaštitu od ponavljajućih vaginalnih infekcija.