Vaginalni sekret | Premium Pharma

Kako se liječi vaginalni sekret i koje grupe postoje?

Šta je vaginalni sekret i na šta ukazuju grupe?

Žlijezde vaginalne sluznice i grlić maternice izlučuju tečnost,a ta tečnost je ustvari vaginalni sekret koji je jako bitan za održavanje higijene intimne regije žene. Vaginalni sekret izbaciva mrtve ćelije i bakterije i na taj način se održava čistoća vagine i sprječava se pojava vaginalnih infekcija koje se inače javljaju kao posljedica prekomjernog namnožavanja bakterija i gljivica.

Izgled, količina i miris variraju, a veća količina se uglavnom luči tokom ovulacije. Vaginalni sekret je normalna pojava, ali potrebno je da se prepozna kada dođe do promjene u izgledu, količini i mirisu jer je to jedan od pokazatelja infekcija. Postoje različite vrste sekreta i zbog toga oni su podijeljeni u 6 grupa koje će biti opisane u nastavku ovog teksta.

PH vrijednost vagine

PH vaginalne sredine (stepen kiselosti vaginalne sluznice) je kisela a idealna vrijednost se kreće u opsegu 3,8-4,5. Kiselost može da bude promijenjena pod utjecajem hormona, u toku trudnoće, tokom seksualnih aktivnosti, prije i poslije menstruacije. Vaginalna mikrobiota je ekosistem u kojem se nalazi mnoštvo mikroba i svi se bore za svoj opstanak. Loše bakterije i gljivice dovode do narušavanja idealne pH vrijednosti, stvarajući idealne uslove za razvoj i razmnožavanje svojih vrsta. Smanjenjem broja dobrih bakterija-laktobacila, povećanim namnožavanjem patogena i poremećajem pH vrijednosti vaginalne sredine nastaju infekcije. PH vrijednost vagine koja je veća od 4,5 je jedan od znakova upalnih procesa.

Vaginitis

Vaginitisi su infekcije vagine koje se javljaju kada dođe do disbalansa u vaginalnoj mikrobioti. Disbalans vaginalne mikrobiote znači da količina patogenih organizama nadvladava količinu dobrih bakterija – laktobacila, i zbog toga se javljaju infekcije.

Infekcije vaginalne mikrobiote mogu da budu bakterijske, i one nastaju prekomjernim namnožavanjem patogenih bakterija. Pored toga, infekcije mogu da budu gljivične i one nastaju prekomjernim rastom i razmnožavanjem patogenih gljivica. Trihomonijaza je također oblik infekcije i njen uzročnik je protozoa Trichomonas vaginalis a prenosi se seksualnim putem.

Pojačan vaginalni sekret je jedan od najčešćih ginekoloških problema

Vaginalni sekret je jedan od najizraženijih simptoma koji ukazuje na neku od vaginalnih upala. Većina žena se javlja ginekologu kada primjeti povećanu količinu sekreta, sumnjive boje i neugodnog mirisa.

Uzroci nastanka vaginitisa

Faktori koji utječu na pojavu infekcija su brojni, a svi oni dovode do pada broja laktobacila. Neki od tih faktora su:

Upotreba antibiotika/antimikotika

Antimikrobne terapije su efektivne jer one smanjuju koncentraciju patogenih organizama, ali problem je što terapije nisu selektivne. Pored patogenih mikroorganizama, one smanjuju količinu i dobrih bakterija laktobacila i samim tim opada efikasnost prirodnog odbrambenog mehanizma što dovodi do ponovne pojave infekcija.

Antimikrobna terapija je razlog što su vaginalne infekcije često ponavljajuće i javljaju se ponovo poslije nekoliko mjeseci. Uz antimikrobnu terapiju često se uključuju oralni probiotici radi kolonizovanja laktobacila koji štite vaginalnu mikrobiotu.

Nepravilne higijenske navike

Korištenje agresivnih sapuna u intimnom području i neredovno mijenjanje higijenskih uložaka dovodi do poremećaja pH vrijednosti vaginalne sredine i nakupljanja patogena što može da dovede do upalnih procesa. Također, jako je bitno brisanje i pranje od naprijed prema nazad nakon nužde kako bi se spriječilo prenošenje patogena od rektuma prema vaginalnom otvoru. Korištenje sintetičkog veša sprječava da koža diše i pojačava znojenje što su idealni uslovi za razmnožavanje patogena. Neposušivanje intimne regije nakon pranja potpomaže razvoju gljivica.

Menopauza

U ovom periodu dolazi do pada estrogena što dovodi do suhoće vagine. Kada je vaginalna sluznica suha, ona je podložnija infekcijama. U ovom periodu žene su često sklone udruženim vaginalnim i urinarnim infekcijama. U ovim slučajevima, doktori često uključuju lokalnu terapiju estrogenom.

Trudnoća

Zbog raznih imunoloških i hormonalnih promjena koje se dešavaju u ovom stanju, trudnice su jako podložne pojavi infekcija. Jako je bitno pravilno tretiranje infekcija u trudnoći jer posljedice neliječenih infekcija mogu da budu jako opasne.

Menstruacija

Malo prije početka i u toku menstrualnog ciklusa pH vrijednost vaginalne sredine se mijenja zbog hormonalnih promjena što povećava rizik za upale.

Pad imuniteta

Imunitet je prirodna odbrana od patogenih mikroorganizama, a kada imunitet oslabi, dosta je lakše mirkobima da izvrše invaziju na organizam.

Ostali uzroci

Pored ovih faktora postoje još neki koji mogu da dovedu do disbalansa vaginalne mikrobiote, i pojave infekcije:

 • loša ishrana,
 • pretjeran fizički i psihički napor (stres),
 • upotreba alkohola i cigareta,
 • nagla promjena temperature.

Do čega mogu dovesti neliječeni vaginitisi?

Vaginalne infekcije su jako česta pojava kod žena ali na svu sreću mogu se efikasno izliječiti, pogotovo ako se prepoznaju i tretiraju na vrijeme. Redovan odlazak kod ginekologa i prijavljivanje neobičnih simptoma pomaže pri liječenju i sprječava dodatne komplikacije. S druge strane, ukoliko se vaginitisi ne liječe situacija može da se zakomplikuje.

Najrizičnija grupa žena su trudnice i ukoliko se vaginitisi ne liječe na vrijeme mogu da prouzrokuju spontani pobačaj, prijevremeni porođaj ili rađanje djeteta sa jako malom težinom. Poslije porođaja žene sa bakterijskom vaginozom imaju veću predispoziciju za postpartalni endometritis. Kod žena koje nisu trudne, neliječene upale vagine mogu da prerastu u hronične upale koje je kasnije dosta teže izliječiti. Pored toga, vaginalne infekcije mogu da se udruže sa urinarnim infekcijama a simptomi mogu da budu jako bolni i neugodni.

Kako se dijagnostikuje vaginalni sekret?

Da bi se izvršila dijagnostika vaginalnog sekreta potrebno je da se posjeti ginekolog koji postavlja pitanja kako bi bio što bolje upućen o čemu se radi i na osnovu toga nastavio sa daljom dijagnostičkom procedurom. Pitanja koja doktor postavlja tiču se izgleda i mirisa sekreta, kao i pitanja o higijenskim navikama i seksualnim aktivnostima.

Dijagnostika se također vrši putem ginekološkog pregleda i uzimanja vaginalnog i/ili cervikalnog brisa koji se dalje šalju na mikrobiološku analizu. Tokom uzimanja briseva bitno je da žena nije imala seksualni odnos dan prije, da nije u periodu menstruacije i da ne uzima nikakve lokalne lijekove jer ovi faktori mogu da utječu na preciznost rezultata.

Brisevi mogu da se uzmu u bilo kojem periodu dana. U mikrobiološkoj laboratoriji se izoluju bakterije, gljivice i paraziti, i zaključuje se kolika je njihova koncentracija u uzorku. Ako je koncentracija određenog patogena veća od normalne, odrađuje se i antibiogram (osjetljivost bakterija na antibiotike), kako bi terapija bila što efikasnija.

Grupe vaginalnog sekreta

Transparentna ili bijela boja i neutralan miris su karakteristike normalnog vaginalnog sekreta. Prema stepenu čistoće, koji se određuje brisem, vaginalni sekret može da bude podijeljen u 6 grupa:

1. grupa

Prozirni ili bijeli sekret, bez karakterističnog mirisa, manja količina leukocita,bogat dobrim bakterijama laktobacilima. Ova vrsta sekreta je uglavnom prisutna kod djevojčica prije puberteta i koje nisu seksualno aktivne. Ovo je zdrav vaginalni sekret i nikakva terapija nije potrebna.

2. grupa

Sekret bjeličaste boje, bez neprijatnog mirisa, sa malo sluzi i leukocita. Stafilokok i streptokok prisutni u malim količinama. Ova vrsta sekreta je manifestacija zdrave vaginalne mikrobiote i uglavnom je prisutna kod seksualno aktivnih žena.

3. grupa

Promijenjen sekret žute ili bijele boje sa neprijatnim mirisom. U ovakvoj vrsti sekreta ima jako malo laktobacila ili ih nikako nema, a u većim koncentracijama mogu da se pronađu patološki uzročnici infekcija kao što su E.Coli, Streptokok, Stafilokok, Prevotella. Ponekad se može naći i Trichomonas vaginalis. Ovaj nalaz se najčešće susreće u ginekologiji i ukazuje na upalu i potrebno je da se uključi lokalna ili sistemska terapija u zavisnosti od dominantnog uzročnika. U nekim slučajevima simptomi nisu jako izraženi ili nisu izraženi uopšte, ali i u tom slučaju potrebno je uključenje terapije kako infekcija ne bi postala hronično oboljenje.

4. grupa

Žućkasti, obilni sekret koji nastaje kao posljedica djelovanja bakterije Neisserie gonorrhoeae – gonokoka. Ovo je seksualno prenosiva bolest koja zahtjeva antibiotsko liječenje i muškarca i žene. Ovaj uzročnik se može prenijeti vaginalnim, analnim i oralnim putem, a može da se prenese tokom poroda na dijete. Ukoliko se liječenje zanemari, ova vrsta infekcije može da dovede do ozbiljnih oboljenja karlice. Najbolje je da se tokom liječenja abstinira od seksualnih odnosa ili da se koristi kondom tokom svake seksualne aktivnosti.

5. grupa

Pjenušast, zeleno-žućkast sekret sa neprijatnim mirisom prisutan kao posljedica djelovanja Trichomonas vaginalis bakterije. Ova bakterija se prenosi seksualnim putem a često se pojavljuje i kod upotrebe katetera. Također, može da se prenese i bez seksualnog kontakta putem javnih kupališta i toaleta. Majka može da prenese Trichomonas vaginalis na dijete prilikom njege. Pored vaginalnog sekreta javlja se svrbež, otečenost i crvenilo, a jako često se javljaju i udružene gljivične infekcije. Potrebno je liječenje oba partnera, a zanemarivanje ove infekcije može da dovede do komplikacija sa sterilitetom.

6. grupa

Bijeli, sirasti sekret, bez neprijatnog mirisa nastao uslijed prevelikog namnožavanja gljivice Candide Albicans. Ova gljivica svakako prirodno nastanjuje usnu duplju, gastrointestinalnu i vaginalnu sluznicu. Povećana koncentracija ove gljivice izaziva infekciju koja je poznata pod nazivom kandida ili kandidijaza. Terapija je antimikotska ali potrebno je se pridržavati i posebnog dijetetsko-higijenskog režima kako bi se spriječilo dalje razmnožavanje ove gljivice. Ona se najviše razmnožava u vlažnim uvjetima, stoga je potrebno da se obrati pažnja da intimno područje uvijek bude suho.

Simptomi vaginalnog sekreta po grupama

 • 1. grupa – transparentan ili bijeli sekret bez neprijatnog mirisa
 • 2. grupa – bjeličasta boja sekreta bez neprijatnog mirisa
 • 3. grupa – bijeli ili žuti sekret sa neprijatnim mirisom praćen povremenim svrabom
 • 4. grupa – veća količina bijelog ili žutog sekreta koji je ponekad pomućen
 • 5. grupa – pjenušast, zeleno-žućkast sekret i neprijatan miris
 • 6. rupa – bijeli, obilan sekret u sirastom obliku bez mirisa. Ponekad se mogu javiti svrab, peckanje i povremena bol

Pojačan vaginalni sekret

Veća količina i promijenjen izgled sekreta je jedan od simptoma vaginalne infekcije koje se javljaju usljed poremećaja balansa vaginalne mikrobiote. Poremećena pH vrijednost vagine, povećana koncentracija patogena i pad broja laktobacila dovodi do upalnih procesa koje se manifestuju upravo promijenjenim sekretom, i baš zato je potrebno javljanje ginekologu kako bi se problem riješio na vrijeme.

Pored promijenjenog sekreta simptomi vaginalne infekcije mogu da budu crvenilo i iritacija sluzokože, svrbež, vaginalna bol koja se najčešće javlja tokom seksualnih odnosa, sukrvica, učestalo i bolno mokrenje.

Kada je vaginalni sekret za brigu?

Vaginalni sekret je normalna pojava koja prati žene tokom njihovog cijelog života i održava higijenu intimnog područja izbacujući mrtve ćelije i patogene mikroorganizme. Voditi brigu o intimnom zdravlju znači poznavati svoje tijelo dovoljno da se promjene primjete i prijave doktoru pravovremeno.

Transparentan i bjeličast sekret bez neugodnog mirisa i bez udruženih simptoma nije razlog za brigu. Ukoliko dođe do promjene konzistencije pa sekret postane gušći ili pjenastiji, i ukoliko dođe do promjene boje pa sekret postane zelenkast ili žućkast, to može da bude manifestacija upale. Pored toga, ako miris sekreta postane drugačiji i neugodniji,  i pojave se simptomi kao što su crvenilo, svrab i bol, preporučuje se obavezno javljanje doktoru kako bi se dijagnostikovalo o čemu se radi.

Kada je neophodno obratiti se ginekologu zbog vaginalnog sekreta?

Ukoliko je sekret drugačiji nego obično i ukoliko je njegova pojava u obliku jednog od opisanih u grupama III,IV, V i VI potrebno je se obratiti ginekologu.

Liječenje vaginalnog sekreta

Vaginalni sekret je jako naporna i neugodna pojava koja se liječi u zavisnosti od grupe pod koju taj sekret spada. U kojoj grupi se sekret nalazi zavisi od uzročnika koji je prouzrokovao nastajanje tog simptoma. Da bi se odredila terapija potrebno je uzimanje briseva na osnovu čega se određuje uzročnik infekcije.

 • 1. grupa –  ne zahtijeva liječenje
 • 2. grupa – ne zahtijeva liječenje
 • 3. grupa – liječenje se zasniva na antimikrobnoj terapiji. Također, ženama kod kojih se pojavi sekret iz ove grupe propisuju se probiotici kako bi se vagina što bolje kolonizovala dobrim bakterijama-laktobacilima koji će se boriti protiv patogena.
  Također, savjetuje se da se uvedu određene higijenske navike kao što su pranje intimne regije sa sapunima koji imaju odgovarajuću pH vrijednost, brisanje od naprijed prema nazad nakon nužde, redovno mijenjanje dnevnih uložaka, korištenje pamučnog veša i mokrenje nakon seksualnih odnosa radi sapiranja bakterija.
 • 4. grupa – ovaj sekret je izazvan seksualno prenosivom bakterijom koja se zove gonokok Neisserie gonorrhoeae. U narodu se gonokok infekcija naziva “triper” ili “kapavac” iz razloga što na pritisak penisa dolazi do kapanja sekrecije. Infekcija izazvana ovom bakterijom se liječi antibioticima, i potrebno je da se u terapiju uključe oba partnera. Terapija počne da djeluje već nakon nekoliko dana i potrebno je da se sprovede do kraja kako bi bila što efikasnija. Preporučuje se korištenje probiotika u toku i nakon upotrebe antibiotika kako bi se vaginalna mikrobiota vratila u normalno i izbalansirano stanje.
 • 5. grupa – Trihomonijaze se liječe sistemski upotrebom antibiotika i lokalno insertovanjem vaginaleta. S obzirom da se radi o seksualno prenosivom oboljenu potrebno je da u terapiju budu uključena oba partnera bez obzira da li se radi o simptomatskom ili asimptomatskom obliku. Dodatno, preporučuje se uzimanje fermentiranih namirnica kao što su kiseli kupus, kiselo zelje, LGG jogurt. Preporučuje se uzimanje oralnih probiotika radi zaštite i obnavljanja vaginalne sluznice. Zaštita je najbolja prevencija, stoga da bi se izbjeglo ovo oboljenje najbolje je koristiti kondom prilikom svake seksualne aktivnosti.
 • 6. grupa – Terapija za kandidijazu uključuje antimikotike koji efikasno smanjuju koncentraciju gljivica prisutnih u vaginalnoj mikrobioti. Da bi se kandidijaza efikasno riješila potrebno je da se i prati određeni dijetetsko-higijenski režim. Gljivice se hrane šećerom, tako da je potrebno da se izbace namirnice koje sadrže veću količinu šećera, pogotovo refinisanog. Voće je zdravo ali u slučaju kandidijaze treba se paziti da se jede u umjerenim dozama. Što se tiče higijene, potrebno je da intimno područje bude suho u svakom momentu jer se gljivice više razmnožavaju u vlažnim uvjetima. Korištenje sintetičkog veša, pogotovo prilikom neke fizičke aktivnosti, je jako loša ideja s obzirom da vlažnost i neprozračnost pogoduju rastu gljivica.

Kako spriječiti pojačan vaginalni sekret?

Prevencija je najbolja zaštita od infekcija koje uzrokuju pojavu pojačanog vaginalnog sekreta. Prije svega potrebno je da se uvedu pravilne higijenske navike kojih se treba konstantno pridržavati.

Neke od tih navika su:

 • korištenje pamučnog veša koji se pere na 90 stepeni i pegla nakon svakog pranja,
 • češće mijenjanje dnevnih uložaka,
 • brisanje i pranje od naprijed prema nazad nakon obavljenih nuždi,
 • nošenje prozračne odjeće koja dopušta koži da diše,
 • pranje intimne regije sapunima namijenjenim za tu regiju ili pranje samo mlakom vodom,
 • održavanje intimne regije suhom,
 • često mijenjanje tampona i obavezna zamjena tampona nakon kupanja.

Pored higijene potrebno je da se obrati pažnja na ishranu i da se ne unosi prevelika količina šećera i da se izbjegne unos alkohola i cigareta. Za kandidu postoji poseban dijetetski režim koji je jako efikasan za liječenje ove infekcije.

S obzirom da se vaginalni sekret pojavljuje i zbog seksualno prenosivih uzročnika važno je da se koristi zaštita tokom svakog odnosa i da se izbjegne promiskuitetno ponašanje. Jako je bitno da se koriste oralni probiotici bogati laktobacilima koji štite i obnavljaju crijevnu i vaginalnu mikrobiotu. Oni kolonizuju vaginu dobrim bakterijama koje imaju antimikrobna svojstva, održavaju idealnu pH sredinu i samim tim ne dopuštaju naseljavanje i razmnožavanje patogena.

BSc.Chem. Aida Kelic